Avslutningsseminarium

Idag har vi haft inspirerande seminarium angående ESD - alltså Education for Sustaniable Development. Våra svenska kollegor har berättat om sina arbeten i olika skolor och vi kan bara buga oss och konstatera att vi har många duktiga kollegor i vårt land!
Kvällen avrundades med en gratulation till nya kommunalrådet i Mora, som utnämndes i måndags - Anna Hed! Heja på Anna!


Grupp A


Grupp A har nu fått " sina" familjer tilldelade och sovit där första natten. Vi bor alla hos forskare och lärare på universitetet, och tillbringar dagarna där.
Jag har idag träffat en professor och ett antal studenter, och vi får tillfälle att på knackig engelska ha ett samtal om hållbar utveckling.
I morgon ska grupperna A, B, C få se på solfångare!

https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-1/3529903/images/2012/pic_505feabce087c33ef2711b96.jpg" class="image">


Mot Mengzi & Kunming

Grupp A,B & C åker nu tillbaka till Kunming medan grupp D fortsätter genom en tunnel i berget till den mindre staden Mengzi (ca 400 000 invånare). I de olika städerna ska vi nu besöka både lärarutbildningar och andra högre utbildningar och bo hos lärare. Det blir intressant att se skillnaden mellan stad och landsbygd men även mindre och större stad.  

Bilder från byvistelsen

 
Utsikten från jobbet är inte fel.
 
Underhållande start på lektion.
 
 
Elever berömmer varandras prestation.
 
 
Matte i trean.
 
 
Morgongympa med flaggan på topp.
 
 
Typisk måltid bestående av flera små rätter.
 
 
 

Ännu en blogg

Fler inlägg om vår resa hittar ni även på Katrineholms fina blogg  HÄR  .

Tillbaka i Xiejie

Nu är vi tillbaka efter en spännande och händelserik vistelse i byarna runt om i området Yuanyang. Vi har besökt byskolor och bott med ursprungsfolk, ätit deras mat och vandrat på deras risfält... En underbar upplevelse. Något vi aldrig kommer att glömma. Idag har vi besökt två skolor och haft fullt upp så uppdateringar om vistelsen i byarna kommer. Men nu måste vi vila lite.

Lite bilder från dagen

En av bilderna är från lysknappen på vår lunchrestaurang.
Den andra är växthusen utanför Kunming där man odlar grönsaker och snittblommor.

 


Bloggar

Om våra inlägg dröjer kan ni läsa andras bloggar. 
Mora bloggar på http://itis.mora.se/2011/morakina/moravisit2011.htm bland annat.

På plats i Yuanyang

Efter en lång och svindlande resa är vi nu framme i Yuanyang.
Resan startade kl 8.30 i morse när våra kinesiska vänner slöt upp vid bussen i Kunming. 10 timmar och nya erfarenheter (toaletter...) är vi nu framme i en vacker bergsby. Om dimman lättar i morgon hoppas vi på fantastiska vyer. Byn ligger 1600 meter över havet!
I morgon väntar avfärd mot våra "homestays" där vi ska tillbringa de följande 4 nätterna. Det ska bli riktigt spännande att träffa våra värdar och se byn där vi ska bo. Det visar sig också om vi har kontakt med yttervärlden via bloggen eller om det blir en paus...

Specialskolan & kultur

Efter en lång dag får det bli ett kort inlägg...

På förmiddagen besökte vi en specialskolan för barn med särskilda behov (fysiska i första hand). Vi fick vara med elever i klassrummen, se lärare i arbete och till och med äta mat i deras skolmatsal. Även om vi säkert fick en lite tillrättalagd bild så tror vi att det var en bra skola och ett besök som gjorde stort intryck både för oss och kanske även dem.

Efter lunch besökte vi Yunnan center for cultural learning and development och fick bland annat en verklighetsberättelse av en kvinna som upplevt tiden med Mao och kulturrevolutionen.

Middagen serverades på ett företag som arbetar med "organic food" och kvällen avslutades med en extravagant show med "Chinese original minority dance - Yunnan".

Nu packar vi ihop och drar vidare mot Xiejie.


Kunming city

Dagen började bra med en frukostbuffe fylld med kinesiska läckerheter men även ägg, juice och kaffe så att alla blev nöjda.

Efter det gick vi ut i regnet för att besöka bland annat en vacker park som hette Green lake park. Där såg vi vacker arkitektur och vacker natur mitt i storstaden.




På väg vidare gjorde vi ett fikastopp i ett traditionellt Kunminghus och fick dricka "rött" te och lära oss rätt sätt att göra det på medan regnet öste ner utanför.




Efter det besökte vi ett Buddistiskt tempel vid namn Yuan tong temple innan vi åt lunch på Bridge crossing noodles. Där fick man en skål med buljong och sedan fyllde man denna med det man ville ha till sina nudlar, kött, miniägg och några odefinierbara ingredienser. Gott och spännande. På menyn fanns även diverse maskar och levande djur som vi dock inte provade.




Eftermiddagen spenderades med våra kollegor från skolor i Yunnan. Vi gick på föreläsning om provinsen, de etniska minoriteterna i området och Kinas skolsystem. Vi bekantade oss med varandra och fick återigen avnjuta en typisk kinesisk buffé med allt gott och mystiskt det innebär.

 


Hela gänget på föreläsning.

Kollegorna sjunger för oss.

 


Welcome to China

Efter en resa på 30 timmar från dörr till dörr, sitter vi nu på ett mycket fint hotell ca 20 minuters promenad från Kunming centrum. Vi är trötta men glada över att vara här... Vädret är idag perfekt med mulet och 25 grader. Vi har blivit bjudna på en svensk grillning på TCG-Nordica (Tranströmers nordiska galleri) och har fått se oss omkring lite på Kunmings levande gator (runt hotellet).

De närmsta tre dagarna kommer vi att vara här i staden och få gå på studiebesök bland annat på en lokal skola för elever med särskilda behov. Vi kommer att träffa våra kinesiska kollegor och få lite sightseeing. Sen bär det av mot vår fältstudieperiod i bland annat Yuanyang-området.

Men först en tidig kväll!

Från lokalt till globalt

Under förra läsåret var Norra skolans tema Från lokalt till globalt. Alla klasser gjorde studiebesök till olika företag i Härjedalen för att lära och få en bild av vårt lokala företagande i Härjedalen.
Framförallt de äldre eleverna skaffade sig en bild av hur våra produkter kunde jämföras med andra länders och hur man i andra länder tog tillvara de lokala produkter som fanns.


Finalen på vårt tema blev en rakt igenom lokalproducerad Nobellunch. Michael Kuhne från restaurang Vålkojan komponerade en trerätters meny och eleverna och skolans personal lagade maten.

 

 

 


Föräldrar och släktingar hjälpte till med servering. Lokala frisörer hjälpte till med "hårfix" och lokala musiker spelade under dansen.
Våra egna Nobelpris delades ut till klasserna av lokala kändisar och individuella priser delades ut till "Bästa kompis".




Vårt mål var att få syn på och lära oss om det goda, innovativa företagande som finns i närmiljön. Vi tror att det ger eleverna en bra grund för att upptäcka världen och hur vi sedan ska jobba för hållbar utveckling.

 

 

Fler bilder från Nobellunchen hittar du HÄR

 

 

 


Nu bär det av...

Resan blir av! Vi har fått svar och de ser inga problem med att genomföra resan trots allt. Så...
 
Måndagen den 10 september klockan 19 kliver vi på planet till Peking, Kina. Väl i Peking byter vi flyg och fortsätter till Kunming i Yunnanprovincen.
 
Efter månader av förberedelser så bär det äntligen av. Vi vet i nuläget inte mycket om hur resan kommer att se ut, vi har fått ett preliminärt schema som redan ändrats flera gånger och vi vet att vi kommer att röra oss till olika ställen, skolor, städer och byar i Yunnan, resten kommer att visa sig under resans gång.  
 
Vår förhoppning är att vi kommer att ha möjlighet att skriva inlägg här på bloggen och kanske även lägga in bilder. Om detta visar sig vara omöjligt så kommer vi att uppdatera den så fort möjligheten finns. Vi får helt enkelt ta dagen som den kommer och det viktigaste är ändå att vi fokuserar på uppgiften och tar vara på tiden där. Vi beräknas vara tillbaka i Sverige den 28 september.
 
 
 
 

Osäkert...

Rapporter har kommit om en jordbävning som drabbat bland annat Yunnan-provincen. Just nu är det osäkert om resan blir av eller inte. Vi väntar med spänning vidare rapporter från de ansvariga för resan som har kontakt med kollegor i Yunnan. Om läget bedöms som säkert reser vi som planerat på måndag annars får vi se vad som händer.

Vi följer utvecklingen på  BBC  och  CNN  medan vi inväntar beslutet. 
(klicka på länkarna för att läsa mer om jordbävningen)

Projektet Visions Yunnan/Härjedalen

I flera klasser arbetar studenterna just nu med att skriva ner sina tankar om framtiden och om det är något särskilt de vill förmedla till/fråga studenterna i Yunnan. Förhoppningsvis kan vi få möjlighet att ta del av Yunnan-studenters tankar om detsamma (genom intervju eller skriftligt), samt förmedla de Härjedalska studenternas tankar om detta till Yunnan-studenterna. Studenternas "delande" av tankar om framtiden kan säkert leda till intressanta diskussioner (och kanske nya mål och framtider?).
 
Frågor som eleverna haft som stöd för sina reflektioner om framtiden:

1.     Vad har du för tankar om framtiden? Vad vill du arbeta med/studera? Vad har du för drömmar? Hur vill du leva? Vad gör dig lycklig?

2.     Hur tror du att världen har förändrats om 20 år? Till det bättre eller sämre? Varför? Beskriv.

3.     Har du möjlighet att påverka världens framtid? Hur?

4.     Vad betyder naturen och miljön för dig? Varför/på vilket sätt?

5.     Vad betyder skolan för dig? Varför/på vilket sätt?

6.     Något valfritt som du vill berätta om för studenterna i Yunnan.

7.     Valfri fråga/fundering som du vill ställa till studenterna i Yunnan.

Vi lärare är redan fascinerade och imponerade av de texter som kommit in så här långt. Många spännande planer, kloka tankar och idéer, vilket gör att vi känner oss hoppfulla inför framtiden (med dessa personer i den)!

 

Några elevers svar på frågorna hittar ni på länken Dokument här nedan eller så klickar ni  HÄR .

Elever arbetar med hållbar utveckling

 


 
Bilder från ämnesövergripande projektarbete med hållbar utveckling - hösten 2011
SA/NA/EK/SKID-11 (ettor)

RSS 2.0